Gyors útmutató a virágcserép kiválasztásához

Gyors útmutató a virágcserép kiválasztásához

Beton

A beton nehéz, és ez teszi a betoncserepeket jó választássá a fák vagy nagy növények tárolására, amelyeknek nagyobb támasztékra van szükségük ahhoz, hogy “bent maradjanak”. A betonból készült edények jó szigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és a zsenge gyökérzetet a talajban lévő kellemesebb környezet fenntartása révén védve tartják.

Videó: Hogyan készítsünk nagy betonüzemet

Ha nyilvános vagy védett helyre ültet, a beton további előnye, hogy megakadályozza, hogy az emberek véletlenül átsétáljanak az értékes cserepeken vagy növényeken. A beton ültetőedényeket a téli hónapokban is kint hagyhatja, anélkül, hogy bármi baja esne, és ez jó hír, hiszen valószínűleg nem szívesen bajlódna a mozgatásukkal.

Műanyag

Ha nem aggódik a tárolóedény megjelenése miatt, vagy olyan növényei vannak, amelyek hamarosan elborítják a cserepet, amelybe ültette őket, akkor a legjobb választás a műanyag ültetőedények. A műanyag cserepek tartósak, viszonylag megfizethetőek és jól megtartják a nedvességet. Ezek a cserepek emellett kifejezetten könnyűek, ami nagyszerű választássá teszi őket, ha szokása, hogy időről időre átrendezi a kertjét.  

Műanyag ültetőedények
Műanyag ültetőedények

Csak arra ügyeljen, hogy ne használjon sötét színű vagy fekete műanyag edényeket, ha a kertje olyan területen található, ahol általában nagyon napos a nap. Ezek a színek hajlamosak elnyelni a hőt, és rendkívül forróvá válhatnak, ami a végén károsíthatja a növények zsenge gyökereit. Másrészt a világos színű edények visszaverhetik a hőt, miközben hűvösen tartják a gyökereket. 

Terrakotta

A terrakotta edények rengeteg méretben és formában kaphatók. Szinte bárhol jól mutathatnak és jól illeszkednek. Földszínű színüknek köszönhetően szinte minden növénytípus természetes szépségét is fokozhatják. Ezek az ültetőedények (https://www.miravila.com/hu/) vasban gazdag, porózus agyagból készülnek, amely képes lélegezni, hogy a virágföldek hűvösek maradjanak, és elvezesse a felesleges nedvességet a növények gyökereitől, hogy azok egészségesek maradjanak. 

A terrakotta cserepek egyik fő problémája azonban az, hogy meglehetősen törékenyek, és gyorsan kiszáradhatnak, különösen, ha napos helyre kerülnek. Ezért vannak olyan termesztők, akik mázas terrakotta cserepeket használnak, mivel ezek jobban megtartják a vizet.

Fa

A fa kétségtelenül az egyik legtermészetesebb és legpraktikusabb tárolóedény, amelyet valaha is használhat a kertészkedéshez. A facserepek viszonylag könnyűek, jól megtartják a vizet, és egyszerűen remekül néznek ki. Amikor fából készült edényeket választ, ügyeljen arra, hogy ezek korhadásálló fából, például vörösfenyőből vagy cédrusból készüljenek, és ellenőrizze a minőségi kivitelezést, mivel a fa az időjárás viszontagságai között tágul és zsugorodik.